Self-monitoring (zelf je INR testen)

Het meten van de bloedstolling snelheid (INR) kan zeer eenvoudig gebeuren met o.a. Coaguchek of een soortgelijk toestel.
Het is in België nog niet terugbetaalbaar door de mutualiteiten, behalve door de liberale mutualiteit in de provincie Antwerpen kan je een gedeeltelijke terugbetaling krijgen voor de teststrip.

Het zelf controleren heeft heel wat voordelen :

 • Door de stollingswaarde regelmatig te controleren kunnen bepaalde veranderingen makkelijker herkend worden. Indien nodig kan de dosering of het type medicatie aangepast worden.
 • Door de INR dadelijk te kennen kunnen complicaties vermeden worden daar de INR dadelijk kenbaar is. Dit komt de veiligheid en de het vermijden van een trombose ten goede.
 • Eender waar en wanneer kan men de self-monitoring doen.
 • Met een paar eenvoudige handelingen kan men in een geringe tijd het INR resultaat aflezen.
 • U hebt een grotere betrokkenheid bij je eigen gezondheid.
 • U moet niet meer naar dokterspraktijken te gaan, waardoor je je ook minder “patiënt” voelt.
 • Het is goedkoper : u moet geen transportkosten betalen voor uw verplaatsingen, u moet je consultatie niet betalen. Bovendien is het voor de maatschappij ook goedkoper. Een analyse kost ongeveer 40 euro. Een zelfanalyse ongeveer 10 euro. Dus 30 euro goedkoper voor de sociale zekerheid.
 • De self-monitoring kan je ook doen op vakantie of wanneer je voor langere periode in het buitenland verblijft.
 • U zal de processen in uw lichaam beter kunnen begrijpen en beoordelen. Spanningen kunnen daardoor vermeden worden. Dit komt de levenskwaliteit zeker ten goede.
 • Door herhaaldelijk te moeten prikken bij een bloedafname om de INR te bepalen kan er schade aangericht worden aan uw ader in de armen. Dit is geen aangename handeling. Met de Coaguchek volstaat één druppeltje bloed uit het topje van de vinger. Deze vingers kunnen om beurt gebruikt worden. Dit is daarom ook aangenamer.

De self-monotoring kan regelmatig nagezien worden en zo kan ook de medicatie aangepast worden (in dosis en soort van medicatie). Je levenswijze en eventuele verandering kan een invloed hebben op je INR. Voeding, stress, alcohol, medicijnen beïnvloeden dit ook en daarom is testen op een regelmatige basis zeker nodig.

In België wordt het aantal mensen die op dagelijkse basis antistollingsmedicatie gebruiken geschat tussen de 100.000 en 150.000. Ook zijn er mensen die gedurende een kortere tijd (enkele maanden) ook onder antistollingsmedicatie zijn. Er zijn medicaties die geen self-monitoring behoeven maar ze zijn zeer gevaarlijk, men weet nog niet alle bijwerkingen, zijn zeer duur, in tijd beperkt terugbetaalbaar en geven geen garantie dat je geen trombose meer gaat krijgen (meerdere personen hebben trombose gekregen bij inname van deze medicatie).

Het is nodig om op permanente basis antistollingsmiddelen in te nemen :

 • Kunstmatige hartkleppen
 • Ernstige hartritmestoornissen bv. voorkamerfibrilatie
 • Herhaaldelijke trombofilie of longembolie
 • Aangeboren stollingsstoornissen bv. Factor V- Leiden

Selfmonitoring is kostenbesparend!

In een volgend voorbeeld verlaten we de traditionele benadering van de test bij de huisarts via het labo om. We doen nu de test in de huisartsenpraktijk zelf. We weten dat op de Belgische markt een INR-teststrip met reagens vandaag +/- 5,55 euro kost. Voor deze strip bestaat evenwel geen terugbetaling. Voor de prijs van een doktersconsultatie betaalt de patiënt vandaag 3,73 euro. Dit maakt dat voor de patiënt de test nu 9,28 euro zal kosten. Let wel, hoewel de kost voor de samenleving vermindert, moet hierbij in rekening gebracht worden dat het ziekenfonds 16,71 euro terugbetaalt voor de raadpleging. Andere externaliteiten zullen ook in kost dalen zoals wachttijd; andersom stijgen andere externaliteiten met name de installatie van de apparatuur door de huisarts.

In een derde en laatste alternatief, stellen we ons voor dat de levenslange patiënt nu alles zelf gaat doen in het kader van patientselfmanagement. Hij doet nu één test met zijn eigen apparaat. Een dergelijk apparaat kost om en bij de 1 152,70 euro, een teststrip 5,55 euro. In dat geval zou één test 1 158,25 euro betekenen. Natuurlijk zou niemand ooit één toestel aanschaffen voor het uitvoeren van slechts één enkele INR-test. We moeten dus de amortisatie in rekening brengen. De levenslange patiënt zal het toestel minstens 5 jaar gebruiken en hij zal jaarlijks 52 tests uitvoeren. Dit maakt over 5 jaar dat hij 260 testen zal doen. Nu kunnen we deze variabele kost spreiden over de vaste kost van het toestel, namelijk : 1158,25/260 = 4,45. Dit betekent dat nu een INR-test 4,45 euro + 5,55 euro = 10,00 euro zal kosten. Daarenboven betekent INR-zelfmanagement een aanzienlijke reductie van de externaliteiten tengevolge van wachttijden, bloedingsongevallen, etc.

Tabel 2. Single INR test cost comparison in euro

Via laboratory At GP’s In PSM
Patient 3.73 9.28 10.00
Society 37.17 16.71
40.90 25.99 10.00

Zoals we in tabel 2 kunnen zien, lijkt op het eerste gezicht PSM de duurste oplossing voor de patiënt. Nemen we evenwel de werkelijke kost in rekening, dan is de oplossing via het laboratorium de duurste. Er is een verschil van maar liefst 30,00 euro. Deze 30,00 euro kunnen we aanwenden om in de eerste plaats het comfort van de patiënt te verhogen door de test bij de huisarts en PSM-test financieel toegankelijker te maken. Het restant — tot 10 euro per test — dat we niet meer gebruiken levert een besparing op voor het budget van de ziekteverzekering en dus indirect ook voor de belastingbetaler.

Uit bovenstaand voorbeeld zien we dat het zelf testen veel voordelen biedt. Niet alleen kost het minder aan de maatschappij maar men kan testen wanneer en waar men wil. Dit gaat niet meer ten koste van de individuele vrijheid van de Trombose lijder.

Het is daarnaast ook belangrijk dat er Trombosecentra worden gecreëerd die opleidingen kunnen geven in het zelf testen en ook een medicatie inname schema kunnen opsturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.