Preventie&Leefregels

Preventie & leefregels

Na een vorm van trombose te hebben doorgemaakt is het volgen van behandelingsadviezen en het aanhouden van een gezonde levensstijl van groot belang. Op deze manier kunt u zelf een bijdrage leveren aan het voorkomen van een herhaling van de trombose en het optreden van ernstige complicaties.

In de meerderheid van de gevallen heeft een patiënt met trombose meerdere risicofactoren. Als dit soort risicofactoren bij u wordt gevonden, zal uw arts altijd bekijken hoe het risico op herhaling bij u is te verkleinen. Soms betekent dat dat u medicijnen tegen hoge bloeddruk krijgt voorgeschreven. Of u krijgt het advies te stoppen met roken.

Helaas is niet elke risicofactor zo makkelijk te beïnvloeden. Een Factor V Leiden is bijvoorbeeld aangeboren en deze zult u altijd met u meedragen. Toch betekent dat niet automatisch dat u dan trombose krijgt of ervoor moet worden behandeld ná een eerste trombose. Ook bij een erfelijke belasting geldt dat u nog minstens over één extra risicofactor moet beschikken voordat uw kans op trombose fors toeneemt. Uw arts zal dan ook samen met u bekijken hoe u het aantal risicofactoren zo klein mogelijk kunt houden. Een goede levensstijl hoort daar zeker bij.

Belangrijke adviezen die u zelf kunt volgen om de kans op herhaling of complicaties van trombose te verkleinen zijn:

 1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Beweeg in totaal minimaal dertig minuten per dag.
 2. Vermijd langdurig zitten of stilstaan. Zorg in ieder geval iedere 2 uur voor wat beweging.
 3. Eet gevarieerd en gezond en beperk uw alcoholconsumptie tot maximaal één tot twee consumpties per dag.
 4. Stop met roken.

Om de kans op complicaties van uw antistollingsbehandeling te verkleinen kunt u de volgende adviezen volgen:

 1. Neem uw antistollingstabletten altijd in volgens de aanwijzingen op de doseringskalender en op een vast tijdstip. Ga niet zelf experimenteren.
 2. Zet direct na inname een kruisje op de doseringskalender. Zo voorkomt u vergissingen. Er bestaan momenteel ook handige app’s die u verwittigen wanneer het tijd is om de medicatie in te nemen.
 3. Neem zo spoedig mogelijk contact op met uw huisarts als u bent vergeten uw tabletten in te nemen.
 4. Houd u zich altijd aan de controle afspraak met de huisarts en neemt contact op als u bent verhinderd.
 5. Neem altijd contact op met de huisarts als u ziek bent (griep, koorts, diarree), een poliklinische ingreep of ziekenhuisopname moet ondergaan of uw tanden of kiezen moet laten trekken.
 6. Licht artsen en verpleegkundigen altijd over uw situatie in bij een onverwachte ziekenhuisopname. Vertel dat u dat u onder stollingsmedicatie bent en laat eventueel de dosering zien.
 7. Licht uw tandarts in dat u onder behandeling bent van antistollingsmedicatie.
 8. Neem nooit op eigen initiatief andere (zelfzorg)medicijnen in. Dit geldt zeker voor aspirine en ook voor hoestdranken en laxeermiddelen.
 9. Als u iets wilt innemen tegen koorts of pijn, neem dan alléén paracetamol. Overleg dit ook altijd met uw huisarts.
 10. Als uw huisarts, specialist of andere behandelaar u nieuwe medicijnen voorschrijft, vertel hem of haar dan dat u ook antistollingsmiddelen gebruikt.
 11. U bent kwetsbaarder voor bloedingen. Dit hoort bij de behandeling. Als u ongerust bent of vragen hebt, kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts.
 12. Als uw urine rood van kleur is of uw ontlasting gitzwart, twijfel dan niet en neem direct contact op met uw huisarts of ga naar spoedgevallen.
 13. Vermijd blessuregevoelige sporten en contactsporten.
 14. Het slikken van de anticonceptiepil kan een verhoogde kans geven op herhaling van de trombose. Bespreek dit met uw specialist. Als u overigens de pil slikt tijdens de antistollingsbehandeling bestaat er geen verhoogde kans op herhaling van de trombose.
 15. Draag de voorgeschreven elastische kousen voor de duur van de door uw arts voorgeschreven periode.
 16. Vertel uw huisarts tijdig dat u vakantieplannen hebt.

 

Een gedachte over “Preventie&Leefregels

 1. welke groenten zijn afraders (indien er vit. K voorkomt in groenten en ik onder een antistollingsbehandeling ben) komt er in bepaalde groente vit K in groter volume voor die de TT zodanig kan beïnvloeden?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.