INR

 

 

 

Wat is de INR?

De INR (International Normalized Ratio) is een internationale maat voor de stolbaarheid van bloed. Het geeft de snelheid weer waarmee uw bloed stolt. Een INR van 1.0 is de normale waarde voor mensen die geen antistollingsmiddelen gebruiken. Afhankelijk van het soort aandoening waarvoor u antistollingsmedicijnen slikt wordt gestreefd naar een INR tussen de 2.0 en de 4.0.

Hoe hoger de INR is, hoe langzamer uw bloed stolt. Hoe lager de INR is, hoe sneller uw bloed stolt. Voor elke patiënt wordt bepaald wat de beste waarde van de INR is. Omdat deze waarde iets mag fluctueren drukt men de INR vaak uit in een streefwaarde, zoals INR 2,5-3,5 of INR 3,0-4,0.

“Dankzij de eigen meting krijgen de patiënten meer gemoedsrust en zo meer levenskwaliteit”, zegt Benoit Mores, ondervoorzitter van de Belgische patiëntenvereniging VIBAST. “Want zou jij makkelijk rust vinden als je weet dat het gevaar van een bloeding of trombose op elk moment kan toeslaan?”

In België zijn er ruim 100.000 mensen die hun bloedstolling moeten regelen. Meestal komt dit omwille van kunstkleppen, risico’s op tromboses of embolieën. De meeste patiënten krijgen hiervoor anti-vitamine K medicatie voorgeschreven. Het gevolg van deze therapie is dat zij regelmatig hun bloedstolling, die in INR uitgedrukt wordt, moeten laten meten.

Niet langer naar de huisarts.

Traditioneel neemt de huisarts een bloedstaal af en stuurt hij dit naar een klinisch labo. Later op de dag neemt de patiënt dan voor de uitslag opnieuw met de dokter contact op. “De procedure is omslachtig en duurt nodeloos lang”, meent Mores, “zeker als je weet dat er vandaag goede draagbare INR-meters bestaan die door de patiënten zelf bediend kunnen worden.”

Door zijn vitame K-gehalte zelf te controleren, verliest de patiënt minder tijd en is hij ook sneller gerustgesteld.

Hij kan bijvoorbeeld als hij op vakantie gaat, zelf een test uitvoeren. Hij kan ook zelf na een feest met vitamine K rijke voeding (zoals spinazie, brokolie, zuurkool) een test afnemen en extra medicatie nemen indien nodig.

Hij weet dus binnen enkele ogenblikken of het gevaar op een levensbedreigende bloeding of embolie is toegenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.