Compressie kousen (steunkousen)

Compressiekousen

download (3) download (4) images (6) images (7)

Het been waarin de trombose zit, wordt tijdens de eerste dagen gezwachteld met een drukverband. Hierdoor zal eventuele ophoping van vocht verminderen en pijnklachten zullen afnemen. Het verband blijft dag en nacht zitten.
Als het been niet meer gezwollen is, en dus geen overmaat aan vocht bevat, kan een elastische kous (van druktype 2) worden gedragen. Dit is een kous die op maat gemaakt wordt. Zij moeten namelijk een bepaalde druk geven. Te weinig druk (compressie) en de werking is niet efficient, te veel druk en bloedvaten kunnen worden afgesnoerd. De elastische kousen mogen niet slobberen, maar ook niet knellen.
Door de druk wordt de druk in de aders verlaagd en de functie van de kuitspierpomp verbeterd. Hierdoor neemt de stroomsnelheid in de aders weer toe. Bovendien wordt de eigen afbraak van de bloedklonters (fibrinolytische activiteit) verhoogd. Het gebruik van de elastische kousen (compressiekousen) dient om de mogelijkheid van een posttrombotisch syndroom te verminderen.

• U moet de kous de hele dag dragen, ook bij warm weer. Bij warm weer kan je de kousen wat benevelen  met een plantenspuit. Dat verkoeld.
• ’s Avonds moet u de kous voordat u gaat slapen uittrekken.
• Trek de kousen meteen aan als u uit bed komt. Uw benen zijn dan nog dun, waardoor dit        gemakkelijker gaat.

Hoe lang de elastische kous gedragen moet worden, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van uw leeftijd en van de plaats en uitgebreidheid van de trombose. Gemiddeld is een elastische kous tot twee jaar na de trombose noodzakelijk. Eventueel kan men na een jaar zonder klachten de kous uitlaten. Ontstaan er opnieuw klachten en/of oedeem, dan kan de kous weer worden aangetrokken.
Indien deze kousen consequent gedragen worden, kan het optreden van het posttrombotisch syndroom met 50% verminderd worden. Indien men PTS heeft kan het zijn dat de kous levenslang zal gedragen moeten worden?

In België wordt de steunkous meestal voorgeschreven door de arts. Wanneer men zich moet wenden bij een bandagist.

• Vervang de kousen zodra ze niet goed meer zitten (te los), maar in ieder geval eens in het jaar  en laat ze dan opnieuw aanmeten.

Volg de wasadviezen voor de kousen, zodat ze zo lang mogelijk goed blijven werken. Door te weinig wassen worden ze minder effectief.

Het slimste is om je steunkousen om de dag of elke dag even in lauw water uit te spoelen. Zo blijven ze het langst goed, omdat het elastiek zijn rek dan niet verliest, dit kan wel gebeuren als je de kousen op een te warme temperatuur in de wasmachine doet. Daarnaast is het verstandig om over de steunkous een gewone kous in de schoen te dragen om slijtage aan de voet van de kous te voorkomen.

Voor het aantrekken van elastische kousen zijn verschillende hulpmiddelen in de handel.

images (5) images (3)

De Doff n Dunner vind ik een heel gemakkelijk systeem – dat na wat oefenen zelfstandig gebruikt kan worden. Het bestellen van de cone is wel zo slim. Zo wordt het oprollen van je kous op het aanbrengstuk (roze) wel heel wat gemakkelijker.

De slim-slide is ook handig maar persoonlijk gaat het wat moeilijker om het systeem uit de kous te trekken nadat de kous is aangebracht. Het is wel ideaal om te gebruiken in de zorg (verpleegtehuizen, ziekenhuis, …)

Sommige mutualiteiten geven een tegemoetkoming, andere dan weer niet. U kan dit altijd navragen bij uw mutualiteit.

Bron. http://www.gezondheid.be